Comic Contest 2022 – Möt vinnarna!

Juryn i ”Egmont Comics Contest” har sagt sitt. Morgondagens svenska serietecknarstjärna är Martin Nihlén, med serien ”Fylgjor”. Den 42-årige kreatören från Bräkne-Hoby belönas med 50 000 kronor och en toppchans att få sin tecknade serie publicerad framöver.

”Egmont Comics Contest” är en ambitiös satsning av Story House Egmont som startade redan i slutet av maj 2022. Det är den största tävlingen i sitt slag i serie-Sverige, med totalt 100 000 kr och en potentiell utgivning i prispotten. Syftet med tävlingen har varit att främja framväxten av nya svenska barn- och ungdomsserier, med särskilt fokus på genren nordiska episka serier, fantasy och manga.

I knivskarp konkurrens lyckades Martin Nihlén ta hem förstapriset. Serien som just nu har arbetstiteln ”Fylgjor” handlar om de tre systrarna Siv, Hariet och Estrid som lever i en magisk värld full av övernaturliga väsen. Systrarna har tränats sen de var små i att fånga väsen. Men en dag väcks medkänsla hos systrarna och de bestämmer sig för att beskydda väsnen i stället för att jaga dem. Något som visar sig inte blir helt enkelt då deras pappa är rikets mest legendariska väsenfångare.

”Fylgjor” imponerade stort på tävlingsjuryn* som menade att Martins serie var den solklara vinnaren.

– Som läsare får jag direkt kontakt med karaktärerna, det är vältecknat, roligt, fartfyllt, läsvänligt. Det känns som att en stor värld kan byggas upp kring detta, säger jurymedlemmen och serieskaparen Lina Neidestam.

Till vardags jobbar Martin Nihlén som produktchef på ett teknikbolag. Så här kommenterar han vinsten i tävlingen:

– Det känns helt fantastiskt! Jag hade verkligen inte väntat mig att det skulle sluta så. Man hoppas ju, och jag tycker själv väldigt mycket om berättelsen, och det gör mig så glad att fler än jag fattat tycke för berättelsen och karaktärerna, säger Martin Nihlén.

På andra plats i tävlingen kom Sissel Gustafsson, med serien ”Lyckobäraren”. Den 33-årige kreatören från Lund belönas med 30 000 kronor samt en chans att få sin tecknade serie publicerad framöver.

Hennes serie ”Lyckobäraren” handlar om flickan Mia som efter sin pappas bortgång har svårt att hantera sin sorg. Då plötsligt får hon besök av en lyckobärare, som ska ge henne en chans att bli glad igen. Hon dras ofrivilligt ut på en resa i en märklig värld där hon måste ta sig hem och på vägen finna lyckan igen.

– Min dotter som är sju år skulle kasta sig över den här serien. Som barnserie är känns den i princip färdig för publicering. Väldigt imponerande helt enkelt, säger jurymedlemmen och serieskaparen Lina Neidestam.

Till vardags jobbar Sissel Gustafsson som bildlärare och illustratör. Så här kommenterar hon topplaceringen i tävlingen:

– Det känns väldigt roligt och spännande! Idén till Lyckobäraren kom under en period när jag själv behövde en serie som gav mig lycka. Det känns jättekul att den blev så omtyckt av juryn, säger Sissel Gustafsson.

På tredje plats i tävlingen kom Sandra Mattsson-Robertsdotter, med serien ”Skogens arvinge”. Den 22-åriga kreatören från Skogås i Huddinge kommun belönas med 20 000 kronor. Även Sandra får en chans att få sin tecknade serie publicerad framöver.

Hennes serie ”Skogens arvinge” handlar om 12-åriga Ronja som av en händelse får reda på att magi inte bara existerar, utan är i obalans. Om ingenting görs snart så kan det sluta med att den vilda magin sliter världen i stycken. Tillsammans med sina vänner åtar sig Ronja uppdraget att försöka tygla magin och rädda världen.

– Det finns en stor potential i storyn, som är väldigt välberättad. Sandra är dessutom en otroligt proffsig illustratör. Jag gillar också att det handlar om karaktärer som är i samma ålder som målgruppen, säger jurymedlemmen och serieskaparen Lina Neidestam.

Sandra Mattsson-Robertsdotter studerar graphic storytelling på ett universitet i Danmark och har tidigare studerat på Serieskolan i Malmö. Så här kommenterar hon topplaceringen i tävlingen:

– Det känns otroligt stort och bekräftande. Lite overkligt också! Det är en fantastisk möjlighet att få förverkliga detta projekt som jag arbetat på till och från de senaste åren, och att få chansen att se det växa under vägledning av en redaktör kommer bli riktigt spännande, säger Sandra Mattsson-Robertsdotter.

*Tävlingsjuryn bestod av serieskaparna Karl Johnsson (Vei), Malin Falch (Norrsken), Fabian Göranson (Hokus Pokus) och Lina Neidestam (Zelda), serieprofessorn Gunnar Krantz samt Egmont Comics.

Egmont Comics är en del av Story House Egmont, som är en av Nordens ledande och mest traditionsrika medieverksamheter. Inom våra tre huvudområden – Media, E-commerce och Agencies – utvecklar vi engagerande innehåll, högkvalitativa produkter, innovativa tjänster och personliga mötesplatser. Vi är passionerade historieberättare och har en brinnande vilja att göra gott. Genom vår ägare, stiftelsen och mediekoncernen Egmont, skänker vi varje år en stor del av vårt överskott för att stötta barn och unga som har det svårt i livet. Läs mer på www.storyhouseegmont.se